حضور خودروهای پرنده در شهرهای آینده

حضور خودروهای پرنده در شهرهای آینده

         شهرهای آینده متفاوت از امروز خواهند بود. عوارض شهری، ساختمان‌ها و حتی سیستم حمل و نقل ترافیکی نیز در مقایسه با امروز تغییرات زیادی خواهد داشت.


مردمی که در آینده و در این شهرها زندگی خواهند کرد، نیازهای متفاوتی نیز نسبت به مردم امروز خواهند داشت و در این میان خودرو یکی از اولویت‌ها به‌شمار می‌آید. سال‌هاست که مباحث داغی میان محققان و کارشناسان درخصوص کمبود منابع انرژی و در خطر قرار داشتن محیط زیست مطرح بوده است. این نگرانی‌ها همواره به صنعت خودروسازی و راهکارهایی که برای توسعه سیستم حمل و نقل درون‌شهری مطرح بوده، گره خورده است و در این میان تلاش شده راهکارهای مختلفی ارائه شود تا این نگرانی‌ها به حداقل برسند.

ایده‌هایی که درخصوص این نوع خودروها مطرح شده، ریشه در امروز ندارند بلکه از چندین دهه پیش و زمانی که صنعت خودروسازی رونق جدی گرفت، برخی مبتکران این عرصه ایده‌هایی درخصوص خودروهایی با قابلیت پرواز در آسمان یا حرکت در آب مطرح کرده‌اند و هر روز نیز طرح تازه‌ای در این خصوص رونمایی می‌شود. خودروی مفهومی (yee)‌ تازه‌ترین ایده‌ای است که در این پرونده رونمایی شده و سر و صدای زیادی نیز در رسانه‌های خبری و بخصوص علمی جهان به راه انداخته است. بارزترین مشخصه این خودرو قابلیت پرواز آن است. برخی کارشناسان معتقدند این خودرو قابلیت تبدیل شدن به واقعیت را دارد.
نگاه کلی به آن تداعی‌کننده همان سیستم‌های سرعتی حمل و نقلی است که در برخی فیلم‌ها و انیمیشن‌های تصویرکننده آینده زمین دیده شده است.
طراحی اولیه این خودرو از سوی گروهی از محققان دپارتمان طراحی صنعتی مدرسه مهندسی مکانیک و خودروی چین انجام شده و در ارائه آن یک شعار کلی در نظر گرفته شده است؛ محصولی برای برآورده کردن نیازهای مردم در شهرهای آینده. yee همچون خودروهای امروزی ـ البته در شکل و شمایلی کاملا متفاوت و جذاب‌تر ـ روی زمین حرکت می‌کند، اما این قابلیت را دارد که تنها با فشرده شدن یک دکمه به وضعیت پرواز درآید و همچون یک هواپیمای کوچک سرعتی از میان انبوهی از آسمانخراش‌ها و معابر چند طبقه درون‌شهری عبور کند. خودرو برای این ‌که از وضعیت حرکت روی زمین به وضعیت پرواز در آسمان درآید، دو مرحله بسیار ساده را پیش‌روی دارد. راننده با انتخاب وضعیت پرواز در آسمان تنها در عرض چند ثانیه شاهد آن خواهد بود که دو چرخ جلویی از یکدیگر جدا شده و به سمت بالا رفته و در همین حال دو جداره کناری خودرو نیز با فاصله گرفتن از هم در حکم بال‌های خودرو موجب می‌شود تا خودرو از زمین فاصله بگیرد. لای زژین یکی از طراحان این خودروست. او می‌گوید: آنچه که طراحی کرده‌ایم در حقیقت خودرویی است که براحتی می‌توان آن را از وضعیت حرکت روی آسفالت به وضعیت شناور شدن در هوا و حرکت با سرعت بالا تبدیل کرد.
خودروی «yee» قرار است از جمله فناوری‌هایی باشد که در آینده‌ای نه‌چندان دور در قالب خودروی پرنده در سیستم حمل و نقل درون‌شهری به کار گرفته می‌شود
حرکت در آسمان، جایی که خبری از آسفالت و معابر و موانع شهری نیست، می‌تواند بسیار لذت‌بخش باشد. در این حالت سرعت حمل و نقل به طرز قابل توجهی افزایش یافته و از تراکم خودروها در ترافیک‌های سنگین کاسته می‌شود. نتیجه این فرآیند سادگی در زندگی و آرامش بیشتر است. نکته دیگر این که از منابع جدید انرژی استفاده شده است، اینجا دیگر خبری از سوخت‌های فسیلی و آلاینده نیست. شاید بتوان اوج خلاقیت به کار گرفته شده در این پروژه را در ملخ‌های قدرتمندی دانست که در چرخ‌های خودرو جاسازی شده‌اند. روی آسفالت و خیابان‌های درون‌شهری، yee خودرویی سرعتی است که با تکیه بر پیشرفته‌ترین فناوری‌های خودروسازی جهان حرکت می‌کند و زمانی هم که در آسمان به پرواز درمی‌آید، انتخابی مطمئن برای آنهایی است که از غوطه‌ور شدن در آسمان لذت می‌برند.
در این خودرو خبری از سوخت‌های فسیلی نخواهد بود، چون یکی از مهم‌ترین راهبردهای فنی که طراحان خودرو از همان ابتدا مدنظر داشته‌اند، رساندن ضریب آلایندگی آن به صفر بوده است. راه‌های مختلفی برای دستیابی به این چشم‌انداز وجود داشته که از میان تمامی آنها انرژی خورشیدی به عنوان یک راهکار اصولی انتخاب شده است. yee با استفاده از انرژی خورشیدی و همچنین الکتریسیته‌ای که از این طریق تولید می‌شود، حرکت می‌کند. برای این منظور طراحان، ساخت سطح وسیع خورشیدی را مدنظر داشته‌اند که نه تنها به عنوان یک ایستگاه بزرگ شارژ خودرو به کار گرفته می‌شود بلکه رانندگان می‌توانند از آن برای نشستن بر زمین یا برخاستن از آن استفاده کنند.
پاک بودن خودرو از حیث استفاده از انرژی‌های پاک یکی از مهم‌ترین عواملی بوده که آن را به عنوان یک فناوری مفهومی قابل قبول از سوی منتقدان علمی قرار داده است. استقبال از این فناوری تا آنجا بوده است که چندی پیش این طرح جایزه طلایی بهترین ایده خلاقانه برای آینده را نیز از آن خود کرد. این جایزه در خلال برگزاری نخستین رقابت بین‌المللی خودروهای فشرده مفهومی به طراحان خودروی yee اعطا شد. این رقابت دیدنی در پکن و با حضور انبوهی از طراحان بین‌المللی برگزار شد.
مهم‌ترین بخش این خودروی دو وضعیتی در چرخ‌های آن است، جایی که این بخش‌ها به عنوان موتور اصلی حرکت خودرو در آسمان به کار گرفته می‌شوند.
چرخ‌ها از 3 قسمت اصلی تشکیل شده‌اند: تایر، چرخ و ملخ. زمانی که yee روی زمین حرکت می‌کند، قسمت تایر وظیفه اصلی را در حرکت خودرو به عهده دارد، اما زمانی که yee راهی آسمان می‌شود این بخش ملخ‌دار است که به عنوان قلب مجموعه نقش مهم خود را در پایداری خودرو نشان می‌دهد، گرچه هنوز اطلاعات فنی خاصی درباره این خودروی پرنده منتشر نشده است، اما از هم‌اکنون برخی کارشناسان امور خودرو می‌گویند می‌توان از آن برای راه‌اندازی رقابت‌های جذاب هوایی در سال‌ها یا دهه‌های آینده استفاده کرد. برگزاری رقابت‌های فرمول یک یکی از تجربیات منحصر به فرد در تلفیق فناوری ـ ورزش و سرگرمی بوده است و اکنون باید زمانی را تصور کرد که نسخه جدیدی از این تلفیق هنرمندانه این بار در آسمان شهرها تجربه شود.
البته باید برگزاری رقابت‌های فرمول یک خودروهای پرنده در روزهای تعطیل برگزار شود تا اختلالی در پرواز سایر خودروهای پرنده و ترافیک هوایی شهرها ایجاد نشود.
yee هنوز در حد یک ایده مفهومی است، اما به جهت ساختار جالب توجه و قابلیت‌هایی که در آن دیده می‌شود می‌توان نگاه متفاوت‌تری به آن داشت. این خودرو قرار است از جمله فناوری‌هایی باشد که در آینده‌ای نه چندان دور در قالب خودروی پرنده در سیستم حمل و نقل درون‌شهری به کار گرفته می‌شود. یکی از نگرانی‌هایی که از هم‌اکنون مطرح می‌شود ضریب امنیتی پرواز با آن است. قرار است این خودرو از میان انبوهی از آسمانخراش‌ها عبور کند. از این‌رو حتی تصور کوچک‌ترین برخورد آنها با این سازه‌ها نیز دل‌نگرانی‌های زیادی را به همراه خواهد داشت.